Čuječna vzgoja

UMIRI um, OBVLADAJ čustva, ODPRI srce
Mindful parenting

Čuječna vzgoja

Ali čutite, da mora obstajati drugačen način vzgoje, pri katerem se ne uporabljajo grožnje, kaznovanje in kričanje?

Ste prebrali že nešteto knjig o vzgoji in upoštevali že tisoči dobronamerni nasvet, pa še vedno niste našli načina, ki bil dejansko deloval za vas in vašo družino?

Ali verjamete, da je vzgoja otrok gotovo lahko več kot le vsakodnevno preživetje, a se vam do tega občutka ne uspe dokopati?

 

Če se najdete v zgoraj napisanem, ostanite z mano!

Kaj je čuječna vzgoja?

 

Pri vzgoji na čuječen način smo v vsakem trenutku po svojih najboljših močeh prisotni za svojega otroka in zase ter se zavestno zavedamo, kaj se dogaja zunaj ter tudi znotraj nas. Taka popolna prisotnost nam omogoča, da se premišljeno odzovemo na otrokovo obnašanje in potrebe, namesto da nas ugrabijo podzavestne zgodbe in čustva. Čuječna vzgoja od nas zahteva, da krepimo sposobnost globokega poslušanja, nepresojujočega sprejemanja, zavedanja čustev, samokontrole in sočutja.

Namen ni ta, da postanemo popolni starši, temveč ta, da delujemo v skladu s tem, kdo si želimo biti kot starš temu otroku, v tem trenutku in s tem, kar ta trenutek zmoremo.

Z vami bom povsem iskrena. Coaching je moja strast, saj naravnost obožujem biti del transformacije, ki jo doživljajo ljudje, ko se za to odločijo. Delam z zelo različnimi strankami in različnimi agendami, ker pa sem tudi sama starš, sem še toliko bolj strastna za delo z drugimi starši. Ker vem, kako se vsi trudimo, da bi vzgajali sočutno in zgradili ljubeče in trdne odnose z našimi otroki. Iz lastne izkušnje tudi vem, kako trdno moramo delati, ko se osvobajamo starih nekoristnih vzorcev in čustvene navlake, ki se morda vlečejo že čez več generacij.

Čuječna vzgoja je lahko zares težka naloga in pogosto se na tej poti počutimo osamljene. Spomnim se, kako sem skušala pluti skozi razburkano morje z vzgojnimi prijemi in naravnanostmi, s katerimi sem bila vzgajana jaz sama, a ki so se mi zdeli tako zelo v nasproju s tem, kdo sem si želela biti kot mama. Živela sem s celim kupom fiksnih idej, nerazrešenih konfliktov in celo škodljivih prepričanj, za katere se nikoli prej nisem zares vprašala, koliko sploh še veljajo.

Z rojstvom moje hčerke pa sem se soočila s svojimi najglobjimi ranami in strahovi. Moje najtežje potovanje se je začelo.

Bilo je boleče in skrajno neudobno, vendar hkrati nujno potrebno.

Izkazalo se je za najbolj osvobajajoče potovanje, na katerem sem lahko izbrala drugačno pot in ljubeč odnos s svojima otrokoma. Ne samo, da sem postala drugačen starš, postala sem tudi drugačen človek. Čeprav še zdaleč nisem poosebljena čuječnost, zdaj vem, kam grem. Ponosno lahko rečem, da sem pretrgala generacijski vzorec nesočutnega načina vzgoje. Svojima otroka lahko dajem tisto, česar sama nikoli nisem prejela ali občutila. Brezpogojno ljubezen in sprejemanje ter odnos, ki bo trajal vse življenje.

Svoja otroka opazujem, kako se razvijata v empatična, rezilientna in samozavestna človeka. Učita se sočutja do sebe in drugih ter postavljanja trdnih osebnih mej, da ostaneta zvesta sama sebi in svoji življenjski poti.

In to je tisto, čemur lahko rečemo »srečno življenje«. Ali si tega ne želimo prav vsi za svoje otroke?

 

Prepričana sem, da kadar so otroci vzgojeni na čuječ in sočuten način, zrastejo v odrasle s močno hrbtenico in odprtim srcem, ki lahko prispevajo k dobrobiti vse družbe in sveta.

Shefali Tsabary

»Nobeno presenečenje ni, da svojih otrok ne uspemo videti takšnih, kakršnih zares so. Kako naj jih slišimo, če pa mnogi od nas komajda slišimo same sebe? Kako lahko začutimo njihovo bistvo in slišimo utrip njihovega srca, če tega nismo sposobni začutiti niti pri sebi?«

Če želimo vzgojiti srečne, rezilientne, srčne in samozavestne otroke, moramo z vzgojo začeti pri sebi.

Kako vas lahko podprem, da postanete starš, kakršen si želite biti?

V to divje in hkrati nadvse nagrajujoče potovanje vas lahko popeljem opremljena z lastno izkušnjo transformacije v načinu vzgoje svojih dveh otrok, znanjem kot coachinja čuječne vzgoje, nepogrešljivimi metodami čuječnega in somatskega coachinga ter nenazadnje sposobnostjo, da vas poslušam, intuitivno in empatično.

Ne verjamem v popolno vzgojo, ker naši otroci ne potrebujejo popolnih staršev. Potrebujejo le dovolj dobre starše, s katerimi so varno povezani. Tako se otroci počutijo brezpogojno ljubljeni in sprejeti.

Z mojo podporo (se) boste:

  • Prenehali kričati na otroke ter uporabljati grožnje in kazni kot vzgojno orodje
  • Prepoznali, kaj sproža vaše reakcije ter se naučili novih načinov odzivanja
  • Naučili delati s svojimi in otrokovimi močnimi čustvi
  • Zacelili čustvene rane s somatskim delom
  • Ozavestili, kaj vam je kot staršu najbolj pomembno
  • Prepisali zgodbo, da niste dovolj dobri
  • Naučili asertivne in sočutne komunikacije
  • Razvili ljubezen do sebe ter se naučili poskrbeti zase
  • Razumeli, kaj stoji za obnašanjem vašega otroka
  • Naučili tehnik čuječnosti in jih prenesli tudi na svojega otroka

Svoje znanje sem pridobila od številnih čudovitih učiteljev, ki so močno vplivali na moje življenje in način vzgoje (Dr. Dan Siegel, Dr. Shefali Tsabary, Dr. Laura Markham, Adele Faber itd.).

Svoje izkušnje in spoznanja bom z veseljem delila z vami in kmalu se boste znašli v povsem drugačnem svetu. V čast mi bo, če vas na tej poti lahko podprem.

 

Tukaj si lahko preberete več o mojem načinu coachinga in o tem, kako izgleda coaching z mano:

STE PRIPRAVLJENI POSTATI DRUGAČEN STARŠ?

 

ČE JE VAŠ ODGOVOR GLASEN »JA« ALI PA STE LE RADOVEDNI, KAKO BI TO IZGLEDALO, SE Z VESELJEM POGOVORIM Z VAMI:

Hvala, da ste tu, ne glede na to, ali ste se odločili, da združimo moči ali pa boste izbrali drugo pot.